Aktuális | Skype | Könyvajánló-szépirodalom | Könyvajánló-szakirodalom | Internet tanfolyam

Könyvajánló

Válogatás könyvtárunk legfrissebb szépirodalmi műveiből
Ízig-vérig, a szó legeslegjobb értelmében véve "csajos" kötetet tarthat kezében az olvasó, aki belelapoz Nora Ephron könyvébe, amelynek soraiból csakúgy árad a tapasztalt, intelligens, lélekben friss és minden értelemben egészséges nő bölcsessége, fanyar humora és öniróniája, érzékenysége, kiforrott ízlésvilága. A műben tizennyolc novella kapott helyet - ezekben az írónő apró-cseprő, teljesen hétköznapinak tűnő dolgok kapcsán (mint például a női táska legendás rejtelmei, a szakácskönyvek és kozmetikumok használata, a karácsonyi tébolyda vagy épp az a bizonyos nyak) elmélkedik az élet dolgairól, mesél a családról, a barátokról, a munkáról, a szerelemről, a vetélytársakról, lefegyverző őszinteséggel feltárva az egyre telő idővel járó néha nyomasztó, máskor komikus gondolatokat. Műve - amelyet az Amerikai Könyvkereskedők Szövetsége a 2006-os év legjobb könyvének választott meg - minden tartalmas szórakozásra vágyó olvasónak jó szívvel ajánlható.
Az Ünnepi Könyvhét alkalmából látnak napvilágot Csoóri Sándor esszéi. Az öt részre tagolt, a költészet, a magyar irodalmi örökség, az értelmiség felelőssége, a mai politikai helyzet (a bársonyos restauráció) témáit körbejáró eszmefuttatások és aktuális társadalmi kérdések kapcsán elhangzott előadások az elmúlt évek közéleti eseményeihez kapcsolódnak javarészben, de a kötetben helyet kapott Szakolczay Lajos Csoóri Sándorral készített életinterjúja is. A hazai közélet és kultúra iránt érdeklődő olvasóknak ajánlható kötet, melynek eszmeiségével leginkább a népi-nemzeti gondolat hívei azonosulhatnak.
Kenzie Scott Hollywood egyik legkiemelkedőbb filmcsillagaként felfigyel az épp csak szárnypróbálgató, ám annál tehetségesebb Raine Marlowe-ra. A fiatal lány szépsége megigézi, így a következő szerepét csak úgy hajlandó elvállalni, ha őt kérik fel a partnerének. Ismeretségükből szenvedélyes szerelem, barátság és házasság lesz, ám kapcsolatukból mindvégig hiányzik az őszinteség, ami miatt hamarosan véget is ér közös "pályafutásuk". Válásuk gyorsan és botrányoktól mentesen zajlik le négy év után. Ezután azonban Raine felkéri Kenziet első rendezésének főszerepére, ami nagy kihívást jelent a férfinek - emellett úgy tűnik, hogy a régóta hiányolt őszinteség jegyében a múlt titkaira fény derül..
Senkinek nem újdonság, hogy az esküvőt megelőző legénybúcsúk nem ritkán torkollanak mindenféle keményvonalas csínybe és egyéb olyan huncutságokba, amelyekről sokkal jobb, ha a leendő feleség nem tud. Michael Harrisont például négy barátja akként óhatja megtréfálni, hogy borgőzös állapotban bezárják egy koporsóba, mitöbb, el is temetik - a terv szerint egy-két órácskára. Csakhogy közben valaki, akinek nagyon is érdekében áll Michael eltűnése, megöli a derék cimborákat, a vőlegényt pedig hagyja, ahol van: a föld alatt. A gyilkosságok és az eltűnés ügyében már másnap megkezdődik a nyomozás, amelyet a ravasz Grace felügyelő vezet...
Az író önéletrajzi regénye - szemben korábbi műveivel - nem a túlburjánzó leírás, hanem a nyelvi szikárság erejével hat. Főhőse egy negyvenöt éves, vidéki férfi, akinek életrajzán keresztül látjuk, érezzük, tapintjuk azt az időszakot, amelyet átélt. Nem szokványos korrajzot nyújt Háy János, hanem a főhőssel így-vagy úgy kapcsolatba lépett emberek sorsainak kusza hálójából bomlik ki egy sajátos kor(kór)kép, benne a főhős identitásával. Ezt az identitást az idő szervezi, az író különös perspektívával érzékelteti mindezt. Mintha az elbeszélés egyszerre lenne jelen az elbeszélt cselekmény és a jelen, no és minden egyéb, a műben elbeszélt cselekmény idejében. Az író rajzaival illusztrált kötetet a kortárs próza kedvelőinek ajánljuk.
A világhírű (angol nyelven alkotó) indiai írót nagyszabású dokumentumregénye kapcsán ismerheti meg a magyar olvasóközönség. A családi fotókkal ellátott regény az író (indiai származású) anyai dédnagybátyja és annak német zsidó felesége történetét meséli el. Seth ifjú korában e különös párnál lakott Londonban, és megfigyelhette életüket. Ekkor kezdte el érdekelni múltjuk. Vikram Seth e nem mindennapi románc ürügyén egy valóságos eposzt írt, igazi keleti elbeszélést, amely a részletek gazdagságával, az események mozgalmasságával szinte elsodorja az olvasót. Külön erénye, amit szinte pozitivista anyagkezelése (állítólag tudósi alapossággal kutatja fel a témáiba vágó dokumentumokat), módszeres távolságtartása, szenvtelensége csak fokoz, hogy a huszadik század közepének tragikus korszakát az európai előítéletektől mentesen, de az európai kultúra alapos ismeretének birtokában teszi mérlegre. Ám az ítéletet az olvasóra hagyja, olyannyira, hogy gyakran nem is ő beszél, hanem hosszasan idéz levelekből, korabeli törvényekből, úgyhogy az olvasónak magának kell (ez a lényeg: kell) feltárnia a - nem várt és mindig újabb és újabb rétegek lehántásával láttatott - összefüggéseket.
Él a Tisza mélyén egy víziszörny, ami a tavaszi napéjegyenlőségkor feléled, s éppen Kandicsfalvánál kezd bele szomorú, mégis oly gyönyörű énekébe, amelytől sírni támad kedve mindenkinek. Értő ember előre meg tudja jósolni belőle az áradást, de ha nincs áradás, rendszerint valami rossz történik azzal, aki az éneket hallja. Ezt a legendát még kislány korában hallotta nagymamájától Vas Mari. Kandicsfalva kedves és csinos tanítónője húsz éve él házasságban Mátyus Bélával, aki a falu hentese. Mindennapjaikat a megszokás, egyfajta se veled, se nélküled állapot jellemzi. Aztán egy napon a Tisza-gátján kerékpározó Mari meghallja a folyó énekét. Éppen a ladikkészítő cigányhoz, Kozma Orbánhoz igyekszik, hogy megkérje, nem-e javítaná meg a düledező ólat az udvarukban. A Tiszavirág dűlőben azonban a végzet, a szerelem vár rá az öreg Kozma művészlélekkel megáldott unokája, Sztojka Renátó személyében... A drámai végkifejletű, mesés-legendás Tisza-parti szerelmi történet részletei az Élet és Irodalom, illetve az Árgus irodalmi-művészeti folyóirat hasábjain is napvilágot láttak.
Lara Lewis egy sikeres orvos felesége, két felnőtt gyermek negyvenöt éves édesanyja. Se több, se kevesebb. Ám újabban mintha ez a két, jól bevált szerepe is semmibe veszne. Gyerekei kirepültek a fészekből, férje, Bill minden valószínűség szerint megcsalja fiatal kolléganőjével. Lara nagy izgalommal tervezgetett, második párizsi nászutuktól reméli, hogy férjével együtt visszaszerezheti régi önmagát is. Billt azonban Pekingbe szólítja a munkája, és el akarja halasztani a feleségének annyira fontos utazást. Lara kiborul, és tengerparti nyaralójukba vonul vissza, hogy egyedül lehessen és gondolkozzon. Hamarosan társasága akad a nála tizenhárom évvel fiatalabb, elképesztően vonzó és kedves Dan Holland személyében, aki házának korhadó teraszát javítgatja minden délután. Néhány találkozás után egymáséi lesznek, és Lara úgy határoz, mégis elmegy Párizsba, méghozzá ezzel a férfival...
Az egzotikus Távol-Kelet helyett ezúttal a kissé közelebbi, ám korántsem kevésbé misztikus Dél-Nyugat Európába, a zegzugos Lisszabonba kalauzolja olvasóit Leslie L. Lawrence, azaz Lőrincz L. László legújabb regényében. A történet főhőse ezúttal egy "barátja", a kezdő, ám kiemelkedő tehetségű építész, Domingos de Carvalho, aki nagyszabású megbízást kap: három romos, középkori lisszaboni házat kellene helyre hoznia. A munkát azonban a henye mesterembereknél jóval furcsább dolgok is akadályoztatják: egy minden jel szerint rosszindulatú kísértet, valamint egy véres gyilkosság. A helyi rendőrség Lisete, a szemrevaló rendőrnő vezetésével kezdi meg a nyomozást, aki az építész segítségével hamarosan különös dolgokra bukkan: egy addig legendának hitt labirintusra, amely állítólag mesés kincset rejt, öt különös tőrre, egy háromszáz éves ötvösmesterre, Szatosi szamurájkardjára, valamint a Pókra... A két kötetes mű bizonyára ezúttal sem fog csalódást okozni a szerző rajongótáborának.
Philip K. Dick - aki az amerikai utópisztikus tudományos-fantasztikus irodalom koronázatlan királyának tekinthető - ezúttal a műfajban már szinte kötelező helyszínre és időbe helyezi el a történetet: a regény egy globális atomtámadás utáni embertelen, szürreális világban játszódik, a háborúban kiégett, utolsó, esztelen reménytől fűtött túlélők között. A nukleáris katasztrófa után maradtak megpróbálnak a romokon új életet kezdeni, amely természetesen soha többé nem lehet olyan, mint egykor - kivéve egyetlen várost, Point Reyest. Azonban a látszólag nyugodt felszín alatt beteg lelkek és furcsa sorsok (saját testvére testében növekedő furcsa iker, mindent javító műszaki zseni-tébolyodott és valaki, aki kimondhatatlan bűnöket követett el...) szövik szorgosan a megrázó jövőt...