Bemutatkozás | Virtuális séta | Elérhetőségünk | Szolgáltatásaink | Nyitva tartás | Használati szabályzat | Munkatársaink

Virtuális séta a Deák Ferenc Megyei Könyvtárban

A könyvtár épülete | A könyvtár bejárata | Kölcsönző tér | Olvasóterem | Helyismereti gyűjtemény | Zenei gyűjtemény | Gyermekkönyvtár

A könyvtár épülete

A megyei könyvtár a körzeti könyvtár jogutódjaként 1952-ben Zalaegerszegen, a Petőfi u. 20. szám alatt kezdte meg működését. Nagy előrelépést jelentett, amikor 1967-ben a 152 m2-es épületből a Deák téri park nyugati oldalán épült lapos tetős, - 1250 m2-es épületbe költözött. Az új könyvtár tervezője Erdős László volt.

Régi épület a Petőfi utcában 1967-ben átadott új épület

Hamar kiderült, hogy ez a könyvtár is kicsi, így az állomány fokozatos bővülésével egyre több külső raktárat kellett igénybe venni. Az épület felújításáról, a tetőtérbeépítésről és a belső rekonstrukcióról - egy beázás után - 1991 őszén született fenntartói döntés. Balogh Katalin tervei alapján 1992-1995 között folytak a felújítási munkálatok. Az épület átadására 1995. szeptember 5-én került sor. A könyvtár ma is ebben a háromszintes, 1920 m2-es épületben működik.

A könyvtár épülete 1995 óta A könyvtár épülete 1995 óta A könyvtár épülete 1995 óta

A könyvtár bejárata

A könyvtárba lépve a látogatók először a ruhatárat pillanthatják meg, amelynek használata díjtalan és kötelező. Mellette egy ital automatát helyeztünk el, mivel büfé nincs az épületben. A faliújságon hívjuk fel a figyelmet a könyvtári rendezvényekre, és helyet adunk a város és megye kulturális eseményeiről hírt adó plakátoknak is. Jobbra található a regisztációs pult, ahol a könyvtári olvasójegy készül és a beiratkozás adminisztrációja zajlik. Itt kaphatnak az érdeklodok tájékoztatást a könyvtár szolgáltatásairól, az igénybevétel feltételeirol. A kiválasztott dokumentumok kölcsönzése és visszavétele mellett itt igényelhető előjegyzés, számítógép használat. A bejárattól balra lépcsőkön közelíthető meg a gyermekkönyvtár, a zenei gyűjtemény és a helyismereti gyűjtemény.

Ruhatár Regisztrációs és kölcsönző pult Regisztrációs és kölcsönző pult

Kölcsönző tér

A regisztrációs pulttal szemben található a kölcsönző tér, amely csak érvényes olvasójeggyel vagy napijeggyel látogatható. Balra van a hírlapolvasó sarok, amely friss napilapokat, valamint képes hetilapokat kínál. Itt helyeztük el az Európai Uniós Információs Pontot is. Jobbra a szabadpolcos olvasói térben válogathatnak látogatóink a kölcsönözhető szép- és szakirodalomból, idegennyelvű könyvekből és a könnyebb szórakozást ígérő bestsellerekből. A dokumentumkeresést szabad használatú számítógépeken a könyvtár gyűjteményét feltáró katalógusok segítik. A térben 8 számítógépen lehet internetezni, a könyvtárból elérhető adatbázisokat, valamint szövegszerkesztő programot használni. A British Council Tájékozató sarok Nagy-Britanniáról szóló általános, oktatási és turisztikai információkat tartalmazó kiadványokat kínál. A bejárattal szemben a tájékoztató asztalnál a könyvtárostól segítséget lehet kérni. Itt igényelhető könyvtárközi kölcsönzés, nyomtatás, fénymásolás, valamint itt lehet elkérni a videókatalógusból kiválasztott filmeket.

Hírlapolvasó sarok Kölcsönző tér Kölcsönző tér British Council Tájékozató sarok British Council Tájékozató sarok Tájékoztató asztal

Olvasóterem

A kölcsönző térből közelíthető meg, ha a hírlapolvasó mellett jobbra indulunk. Az olvasóterem csak érvényes olvasójeggyel vagy napijeggyel látogatható. A látogatók az olvasótermi kérőlap kitöltésével a szükséges dokumentumot elkérhetik a könyvtárostól, illetve a szabad polcról maguk is leemelhetik, és az asztaloknál használhatják. Itt használhatók a kézikönyvek, lexikonok, szótárak, folyóiratok képeslapok, magazinok.

Olvasóterem Olvasóterem Olvasóterem

Helyismereti gyűjtemény

Az épület alagsorában (a bejárattól balra, lépcsőn közelíthető meg) található a Deák Ferenc Megyei Könyvtár jelentős különgyűjteménye, a helyismereti gyűjtemény, ahol a Zala megyére vonatkozó irodalmat helyeztük el. Ide tartozik továbbá a Nádas Péter gyűjtemény is. A dokumentumok használatát mikrofilm-leolvasók, mikrofilmmásolók segítik: a kutatómunkához szaktájékoztató könyvtárosok adnak útmutatást.

Helyismereti gyűjtemény

Zenei gyűjtemény

A tetőtérben, a bejárattól balra, lépcsőn közelíthető meg a gyermekkönyvtár olvasótermén keresztül. A látogatók katalógusból válaszhatják ki, illetve megkereshetik a kölcsönözhető hanglemezeket, CD-ket. Az olvasók a kiválasztott CD-t meg is hallgathatják.

Zenei gyűjtemény Zenei gyűjtemény Zenei gyűjtemény

Gyermekkönyvtár

A tetőtérben (a bejárattól balra, lépcsőn közelíthető meg) található a gyermekkönyvtár, amelynek minden 16 éven aluli gyermek olvasója lehet beiratkozási díj nélkül - ha a szülő (gondviselő) írásos jótállásával rendelkezik. A gyermekek számára a válogatott kölcsönzési állományon túl gazdag kézikönyvválaszték segíti a tanulást. A korosztálynak készült lapokon kívül Internet hozzáférés, multimédiák használata biztosítja a kikapcsolódást, a játékos tanulást. Iskolai, óvodai és olvasási csoportok részére foglalkozások, mesedélutánok, játszóházak igény szerinti szervezésére is sor kerülhet.

Gyermekkönyvtár Gyermekkönyvtár Gyermekkönyvtár Gyermekkönyvtár Gyermekkönyvtár Gyermekkönyvtár